A’dan Z’ye Ot Obur Hayvanların Listesi
Ot ile beslenen hayvanlara “otçul” ya da “geviş getiren hayvanlar” denir. Otobur hayvanlar; nebat, meyve, yaprak ve öteki natürel gıda kaynaklarından beslenirler. Kimileri evcil kimileri ise yabanidir. Manda, deve koyun, keçi ve inek gibi hayvanları otçul hayvanlara misal gösterilebilir. Bu hem evcil hem de otobur hayvanların tırnak, ten, bağırsak, tırnak, kıl, boynuz, tiftik yün gibi […]
Ot ile beslenen hayvanlara “otçul” ya da “geviş getiren hayvanlar” denir. Otobur hayvanlar; nebat, meyve, yaprak ve öteki natürel gıda kaynaklarından beslenirler. Kimileri evcil kimileri ise yabanidir. Manda, deve koyun, keçi ve inek gibi hayvanları otçul hayvanlara misal gösterilebilir. Bu hem evcil hem de otobur hayvanların tırnak, ten, bağırsak, tırnak, kıl, boynuz, tiftik yün gibi ürünlerinden yararlanılır. Bu cins hayvanlar, eti hazmedemezler zira geniş, yassı dişleri vardır. Yabani otobur hayvanlar ise oriks, geyik, gergedan, bizon, fil, zürafa, vs. hayvanlardır. Ördek, kaz, kakadu papağını, mavi Amerika papağanı, Scarlet Amerika papağanı, tukan ve daha pek çok otobur kuş cinsi vardır. Ayrıca, kuşlara ek olarak, iguanalar ve kaplumbağalar gibi ormanlarda yaşayan bazı sürüngen sürüngenleri de yaşamaktadır. Ve otobur hayvanlara böcekler, kelebekler, ağaç çekirgeleri vb. hayvanlar misal verilebilir. Ancak araştırmalara göre, otobur hayvanlar çoğunlukla memelidir. Yağmur ormanlarında yaşayan bazı hayvanlar, etrafları sebebiyle genellikle perhizlerini değiştirmek zorunda kalmışlardır.
Antiloplar
Çoğunlukla Afrika, Avrupa ve Asya bölgelerinde bulunan antiloplar Bovidae ailesine aittir. Uzun otlak alanlarda yaşarlar, dolayısıyla ana perhizleri uzun otlardır. Antiloplar ormanlık alanlarda, ormanlarda, bataklıklarda ve Savannah’da bulunurlar, bu surattan muhakkak bir etrafta bulabilecekleri her şeyi yerler. Bu hayvanlar kendilerini öteki avcılardan gözetmek için sürülerde yaşarlar. Bazı cinsler, bir ataktan kaçmak için oldukça süratli koşabilirler ve olağanüstü bir mesafeden atlayabilirler.
Bizon
Bizonlar, antiloplar gibi Bovidae ailesine aittirler ve Kuzey Amerika ve Avrupa’da bulunurlar, ayrıca dünya da bulunan en büyük inek cinslerindendir. Uzun tüylüleri sayesinde serin bölgelerde rahatlıkla yaşayabilirler, ancak sıcak bölgelerde de yaşayan birkaç bizon cinsi bulunur ve kısa, daha az tüylü kürkleri vardır. Bizonlar çim ve ağaç kabuğu harcarlar. Tavırlarının büyük kısmı için pasif olmalarına karşın, kendiliğinden saldırdıkları öğrenilmektedir.
Bongo
Bongolar Afrika’da bulunur, ufak bir antilop çeşididir ve ayrıca Bovidae ailesine aittir. Çimler, asmalar, çürüyen ağaçlar, kökler, meyveler gibi bir hayli yiyecek ile beslenirler. Sürekli bir su kaynağının olduğu yerde hayata meylindedirler. Okapiye eş biçimde, bongoda yanan ağaçlardan yanan kömürden beslendiği öğrenilmektedir.
Bushbuck Bosbokke
Bushbucks, Sahra altı Afrika’da bulunurlar ve Bovidae ailesine aittirler. Çalılar, şifalı nebatlar ve baklagiller ile beslenirler. Bushbucks insanlar tarafından avlanır ve bu memelilerin insanlar için riskli olduğu düşünülmektedir, zira çalılara avcılara saldırdıkları öğrenilmektedir.
Kapibara
Kapibara Güney Amerika’da bulunur ve kobaygiller ailesine aittir. Otları, su nebatlarını, meyveleri ve ağaç kabuklarıyla beslenirler. Bu hayvanlar göllerin, bataklıkların, göletlerin ve ırmakların yakınında yarı suda yaşayan memelilerdir. Kapibaralar yüzebilir ve bir seferde takribî 5 dakika su altında kalabilirler. Bu, avcılardan saklanmalarına veya çiftleşme mevsiminde dişilerin erkekten uzak durmalarına takviyeci olur.
Deve
Develer, devegiller ailesindendirler ve çoğunlukla Afrika, Asya ve Avustralya‘da bulunurlar. Çimen, buğday, yulaf ve hububatlarla beslenirler. Develer suyu hörgüçlerini yakalayabilirler ve en güçlü abuhavalarda Orta Doğu, Avusturalya ve Doğu Asya çöllerinde yaşamda kalabilirler. Develer çöl bölgelerindeki muhtelif abuhavalara geçim sağlayabildiklerinden, gündüzleri sıcak ve geceleri donma sıcaklığına yakın olduklarından insanlar için müthiş bir biçimde kullanılırlar.
İnek
Bu evcil memeliler dünyada yaygındırlar ve hemen hemen her yerde bulunabilirler. Bovidae ailesine aittirler ve ot ya da samanla beslenirler. İnekler, insanlar tarafından evcil hayvan olarak beslenirler, çiftçilik, süt, et ve ten gibi muhtelif emeller için kullanılırlar. Ayrıca Hindistan’da inekler mukaddes olarak kabul edilir.
Geyik
Avustralya ve Antarktika dışında hemen hemen her kıtada basitçe geyikler bulunabilirler. Bu hayvanlar geyikgiller ailesine aittirler, otlarla beslenirler. Geyik cinslerinden kimileri, av ve avcılar sebebiyle riske altındadırlar.
Fil
Dünyanın en büyük ve en kocaman hayvanı olarak kabul edilir ve dünyanın her yerinde bulunurlar. Onlar filgiller ailesine aittirler, yaprakları, ağaçların meyvelerini ve çalılıklarla beslenirler. Filler asırlar süresince genellikle avcılar tarafında dişleri için avlanmışlardır.
Meyve Yarasaları
Dünyanın her yerinde megabat veya meyve yarasaları bulunur. Pteropodidae ailesine aittirler, nektar, çiçekler ve yerli meyveleri harcarlar. Meyveleri uçarken yanlarına aldıkları için, tohumları ve çekirdekleri tükürdükleri öğrenilmektedir. Büyük gözleri ve aşikar bir koku alma duyusuyla, meyve yarasaları alacakaranlık sırasında uçabilirler ve mağaraların içini muntazam biçimde görebilirler.
Dev Panda Ayı
Dev Panda ayı, çoğunlukla Orta-Batı ve Güney-Batı Çin’de bulunurlar. Ayıgiller ailesine aittirler ve bambu ile beslenirler. Dev pandaların ne yazık ki, doğum oranı oldukça düşüktür ve habitat kaybı değişmez olduğundan jenerasyonu tükenmekte olan bir cins olarak sınıflandırılmaktadır. Dev pandanın riske atılmasının başlıca sebeplerinden biri avlanmalarıdır.
Zürafa
Zürafalar, Afrika çölünden kazançlar. Bu hayvanlar zürafagiller ailesine aittir ve baobab ağaçları ile beslenirler ayrıca çalıları, meyveleri ve otları da yerler. Dünyadaki en uzun yaşayan kara hayvanlarıdır ve çevrede yürüyebilir veya dörtnala gidebilirler. Uzun dilleri sebebiyle, uzun ağaçlarda bulunan yapraklar üzerinden beslenebilir.
Keçi
Keçiler tüm dünyada bulunurlar ve Bovidae ailesine aittirler. Keçiler, kâğıttan karton paketlere kadar bulabilecekleri her şeyi yerler. Öncelikle odunsu çalıların ve geniş yapraklı nebatların uçlarıyla beslenirler. Süt, kıl, ten, et gibi insanlar tarafından evcilleştirilmekte ve evcil hayvan olarak yakalanmaktadır. Yavrularına oğlak, erkek keçilere teke, 1 yaşında erkek ve dişi keçilere çebiç olarak adlandırılır.
Goril
Goriller çoğunlukla Afrika’da bulunurlar ve Huminidae ailesine aittirler. Bu primatlar meyveleri, yaprakları ve sürgünleri yerler. Boğumlarının dayanağıyla yürürler ve kısa mesafeler için ayaklarının üstünde de yürüdükleri öğrenilmektedir. Goriller, kullanım için iki cins yuva oluşturur, gündüz yuvaları ve gece yuvaları; bunun sebebi avcıları önlemek içindir.
Suaygırı
Su aygırları su içinde ve kuru topraklarda yaşayabilirler. Sahra altı Afrika’da bulunurlar ve karadaki üçüncü en büyük ve en kocaman memeli hayvan olarak kabul edilirler. Hippopotamidae familyasına aittirler, kısa otları ve az su nebatlarıyla beslenirler. Suaygırları yarı suda yaşayan memeliler olduğundan, dişiler gençleri su altında doğum yapma meylindedirler.
At
Atlar, tüm dünyada bulunduğu gibi bir bölgeye has değildirler ve tek toynaklılar ekibin ailesine aittirler. Ot ve öteki nebatlarla beslenirler. Erkek atlara aygır ve dişi atlara ise kısrak denir. Değişik ebat ve cinsteki atlar insanlar tarafından evcil hayvanlar, binicilik, vagon taşıyıcıları ve sporda muhtelif emeller için de kullanılırlar.
Uluyan Maymun
Güney ve Orta Amerika ormanlarında bulunan takribî 15 değişik uluyan maymun cinsi vardır. Atelidae ailesine aittirler ve gölgelik yaprakları, meyveler, çiçekler, tomurcuklar ve fındıklarla beslenirler. Bu maymunlara uluyan maymunlar denilmesinin sebebi irtibat maharetlerinden kaynaklanmaktadır. Muhtelif sebeplerden dolayı yüksek sesler veya uluma gibi sesler çıkartırlar.
İguana
Bu otobur kertenkeleler, Orta ve Güney Amerika ve Karayipler yerlisidir. Bu hayvanlar iguanagiller ailesine aittirler ve yapraklı bir marul perhizi, hardal yeşillikleri vb. gıdalarla beslenirler. İguanalar, avcılardan gelen hamleleri önlemek için yüzebilirler ve ayrıca yanılgısız bir görünüşe sahip olabilirler. Gölgeleri, muhtelif renkleri, biçimleri görebilirler, belirleyebilirler ve çok uzaktaki bir hareketi dahi fark edebilirler.
Kanguru
Avustralya’da dört değişik kanguru cinsi bulunmaktadır, Kırmızı Kanguru, Antilopin Kanguru, Batı Gri Kanguru ve Doğu Gri Kanguru. Bu hayvanlar kangurugiller ailesine aittirler. Bazen mantarlarla beslenen otları ve çalıları yerler. Kangurular, ne kadar mesafenin içerilmesi gerektiğine bağlı olarak, 12 ile 45 mil sürate erişebilirler.
Koala
Koalalar Avustralya’da bulunurlar ve Phascolarctidae ailesine aittirler. Çoğunlukla okaliptüs yaprakları yerler, çiğnerler ve muntazam bir biçimde yutmak için bir macuna dönüştürürler. Koalalar suskun memeliler olmalarına karşın, yüksek sesle haykırdıkları, özellikler faize mevsiminde ve stres altındayken ağlayan sesler çıkartırlar. Koalalar henüz jenerasyonu tükenmekte olan bir cins değildirler, ancak şehirleşmedeki yüksek çoğalış sebebiyle, koala habitatının kaybı imkânsız da değildir.
Denizayısı
Denizinekleri olarak da öğrenilen Manatlar, Afrika ve Amerika kıtaları arasında bulunurlar. Bu hayvanlar Trichechidae ailesine aittirler ve mangrov yaprakları, kaplumbağa otları ve bazen algleri yerler. 500 kilogram ağırlığa kadar, oldukça büyük ve 70 yaşına kadar uzun ömürlü olabilirler. Manatlar otlu suda yaşayan memeliler olmasına karşın, ufak balıklarla da beslendikleri öğrenilen birkaç cinsi vardır.
Okapi
Okapiler, Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde yoğun dağ yağmur ormanları bölgelerinde bulunurlar ve zürafagiller ailesine aittirler. Ağaç yaprakları, ot, eğrelti otları, meyveler ve mantarları yerler. Ayrıca, yanması sebebiyle yanan ağaçlardan odun kömürünü de yedikleri öğrenilmektedir. Bu memelinin listede olmadığı halde jenerasyonu tükenmekte olan, ancak avlanmak için gaye olduklarına bir işarettir.
Tavşan
Bu memeliler dünyanın muhtelif bölgelerinde bulunurlar. Tavşangiller ailesine aittirler, yeşil yapraklı ağaç ve otlarla beslenirler. Ormanlarda, meralarda, sulak alanlarda, çöllerde ve meralarda yaşadıkları öğrenilmektedir. Yırtıcı hayvanlardan yaşayacakları ve saklanacakları tehlikesiz bir yer bulmak için toprağın altına yuva yaparlar.
Ren Geyiği
Ren geyiği veya Caribou, evcilleşmiş geyik ailesinden kazanç. Kuzey Amerika, İsveç, Norveç, Rusya, Kuzey Finlandiya ve Sibirya’da bulunurlar. Besin ararken, ren geyiğinin, göç yarıyılında büyük mesafeler kat ettiği ve 50-55 mil süratle yürüdükleri öğrenilmektedir. Çim, ren geyiği yosunları, mantarlar, alg ve bazı nebatlarla beslenirler.
Gergedan
Afrika ve S. Asya’da bulunan beş değişik gergedan cinsi vardır ve bunlar Beyaz Gergedan, Kara Gergedan, Javan Gergedan, Hint Gergedan ve Sumatra Gergedanıdır. Gergedangiller ailesine aittirler, kısa taneler, meyveler, yapraklar, çimler ve sürgünlerle beslenirler, ayrıca vasati ağırlıkları 1,5 tona erişebilirler. Beyaz, Siyah ve Sumatra gergedanlarının 2 boynuzu ve Hint ve Javan gergedanlarının sadece bir tane boynuzları vardır.
Koyun
Koyunlar tüm dünyada bulunurlar ve Bovidae ailesine aittirler. Süt, et ve yünleri için tarım lüzumları sebebiyle evcilleştirilmiştirler. İnsanlar uygarlığın başlangıcından beri koyunları muhtelif emeller için kullanmaktadırlar. Bir erkek koyun koç olarak adlandırılır ve bir dişi koyun olarak adlandırılır. Saplar, yapraklar, meyveler ve tohumlarla beslenirler.
Tapir
Güney Amerika, Orta Amerika ve Güneydoğu Asya bölgelerinde dört değişik tapir cinsi bulunmaktadır. Özellikle habitat kaybına neden olan ormansızlaşma sebebiyle risk altında oldukları düşünülmektedir. Bu cinsler Malayan Tapiri, Dağ Tapiri, Brezilya veya Güney Amerika Tapiri ve Baird’s Tapiri’dir. Bu hayvanlar Tapiridae ailesine aittirler ve yapraklar, sürgünler, tomurcuklar ve ufak dallarla beslenirler. Ayrıca meyve, ot ve bazı su nebatlarını da yerler.
Zebra
Öteki alt cinsleri olmasına karşın, Afrika’da sarih ovalarda ve çalılık arazilerde bulunan ve hepsinin üzerinde siyah ve beyaz çizgiler bulunan üç ana, ancak eşsiz zebra cinsi vardır. Atgiller ailesine aittirler ve üç cinsin dışında, Plains Zebralar, Zebra Dağlar ve Grévy’s Zebralar, ikincisi jenerasyonu tükenmekte olarak kabul edilir. Otlar, çalılar, yapraklar, çiçekler, ağaç kabukları ve ince dallarla beslenirler. Tüm dünyada suratlarca değişik otobur hayvan cinsi vardır ve aynı anda herkesin onları altüst etmesi çok güç olacaktır.