Fosfin Gazı ile Venüs Seyyaresindeki Yaşam Arasındaki İlişki

Venüs, Güneş Sisteminde ikinci sırada bulunan seyyaredir. Yapı olarak Dünya’ya benzese de Dünya’nın takribî %91’i oranında kütleye sahip, güneşderi gelen ışınların atmosfer dışına çıkışını yasaklayarak ısıyı tutuklayabilen takribî 20 kilometre kalınlığında, zehirli gaz olan sülfürik asit kapsayan atmosfere sahip bir seyyaredir. Isıyı tutuklaması sebebiyle de yüzeye yakın bölgelerde sıcaklık 450 santigrat dereceye kadar erişmektedir. Üzerindeki […]
Venüs, Güneş Sisteminde ikinci sırada bulunan seyyaredir. Yapı olarak Dünya’ya benzese de Dünya’nın takribî %91’i oranında kütleye sahip, güneşderi gelen ışınların atmosfer dışına çıkışını yasaklayarak ısıyı tutuklayabilen takribî 20 kilometre kalınlığında, zehirli gaz olan sülfürik asit kapsayan atmosfere sahip bir seyyaredir. Isıyı tutuklaması sebebiyle de yüzeye yakın bölgelerde sıcaklık 450 santigrat dereceye kadar erişmektedir. Üzerindeki gaz bulutları sebebiyle teleskopla bakıldığında parlak bir yapıda görülmektedir. Atmosferinin büyük bir kısmı % 96,5 Karbon Dioksit gazından oluşmaktadır. Ayrıca atmosfer tazyiki dünyaya göre 92 kat daha fazladır. Öyle ki, bu tazyik ölçüyü ummanlardaki bir kilometre derinliğinde sularda görülmektedir. Bu sebeplerden dolayı yaşam olabileceği mevzusunda ümit olmadığından pek fazla araştırma da yapılmıyordu. Ayrıca yüksek sıcaklık ve tazyik sebebiyle de bu seyyareye sevk edilmeye çalışılan taşıtların çoğu seyyareye 30-40 kilometre kala çalışamaz gidişata gelmiştir. Ancak, gelişmiş teleskoplarla, son senelerde yapılan analizde, ışığın kırılması temeline göre Venüs bulutlarında fosfin gazı olduğu tespit edilmiştir.
Fosfin, PH yöntemine sahip, zehirli kimyevi gazdır. Öyle ki, çok az ölçüyü dahi öldürücü tesire sahiptir. Renksiz ve kokusuz bir yapıya sahip olduğundan bulunduğu etrafta tespit edilmeyebilmektedir. Solunulduğunda akciğerdeki nem ile beraber fosforik isyankarda dönüşür ve birkaç saat içerisinde vefata neden olmaktadır. Bununla beraber, insanda soluk borusu bölgelerinde ve iskelette ciddi kronik zarara neden olabilmektedir. -88 C’de kaynama noktasına sahiptir. Ticari olarak yapımı yapılanlara sarımsak esansı ilave edilmektedir. Bu gaz, hububat depolarında kemirgen ve böceklerle gayret emeliyle kullanılmaktadır.
Fosfin gazı Dünya’da oksijensiz etrafta yaşamını sürdüren bakteriler tarafından üretilmektedir. Venüs’te de bu gazın, Güneş ışını, volkanlar gibi biyolojik olmayan sebeple ancak on binde birinin üretilebileceği, geri kalan kısmının da bakteriler tarafından üretilmiş olabileceği düşünülmektedir. İşte bu sebeple de analistler tarafından Venüs’te hayat var olabileceği söylenmektedir. Bu mevzuda henüz kesin bir neticeye varılmamış olmakla beraber araştırmalar devam etmektedir.
Yazar: Çiğdem Aydın