GPU ile virüs tarama 21 kat daha süratli
Bir kaç yıldır üzerinde oldukça durulan, ve son jenerasyon grafik operasyoncuların çoğalan programlanabilme özellikleriyle birlikte iyiden iyiye büyüyen GPGPU General-purpose computing on graphics processing units başka bir deyişle grafik harekât yongası üzerinden genel emelli harekât teknolojisi her alanda büyük bir süratle kullanılmaya başlandı. Bu alanların içinde fizik simülasyonları, finansal incelemeler, karışık matematik hesaplamalar, hatta virus tarama dahi […]
Bir kaç yıldır üzerinde oldukça durulan, ve son jenerasyon grafik operasyoncuların çoğalan programlanabilme özellikleriyle birlikte iyiden iyiye büyüyen GPGPU General-purpose computing on graphics processing units başka bir deyişle grafik harekât yongası üzerinden genel emelli harekât teknolojisi her alanda büyük bir süratle kullanılmaya başlandı. Bu alanların içinde fizik simülasyonları, finansal incelemeler, karışık matematik hesaplamalar, hatta virus tarama dahi bulunmakta. Bu cins mevzularda grafik çekirdekleri, bayağı harekâtçılara göre çok daha yüksek başarım gösteriyorlar.
İki büyük ekran kartı üreticisinden Nvidia cephesinde GPGPU için G80 grafik kartları ve bu kartlarla kurulan Tesla platformu yer alırken, AMD tarafında da R600 yongalı kartlar yoğun olarak kullanılmaktalar. Ayrıca ATI X1800 ve X1900 acelesi kullanıcıları da Folding@Home projesine ekran kartları ile desteklediyebiliyorlar.
GPGPU kullanımının belkide konut kullanıcılarını en çok etkileyeceği nokta Virüs taramalarında olacak. Ünlü güvenlik yazılım işletmeyi Kaspersky labs.’ın Tarari işletmesi ile birlikte geliştirdiği Kaspersky SafeStream yazılımı kullanılarak yapılan gösterimde, iki soketli ve çift çekirdekli Opteron operasyoncular ve R600 ekran kartı ile yapılan testlerde oldukça garip neticeler elde etmişler.
Kaspersky SafeStream, virüs taramasını grafik çekirdeği üzerinden yaparken 6.2Gbps başka bir deyişle 775MB/sn gibi oldukça yüksek, ve kullanılan statik disk dizinin limitlerine yakın bir bedelde yapabiliyor. Bu vaziyette kullanılan çift soket ve çift çekirdekli Opteronların yük gidişatı %1 ile %2 arasında. Aynı tarama operasyonunu, 4 adet Opteron çekirdeğini bütün yükle kullanarak yaptığınızda ise, 296Mbps başka bir deyişle 36MB/sn olarak ölçülmüş. Neticelere baktığınızda CPU’nun GPU’ya göre yalnızca 21 kat daha yavaş olduğunu görüyorsunuz. GPGPU neticeleri her ne kadar bayağı harekâtçıya göre yüksek olsa da, tarama sürati statik disklere takılmakta. Bu surattan bu cins sistemlerin reel performansından faydalanabilecek platformların başında yüksek süratli raid sistemleriyle desteklenmiş büyük işletmelerin elektronik posta sunucuları bulunuyor. Kim öğrenir belki yakın gelecekte, statik disklerin performansının büyük miktarda çoğaldığı bir zamanda, ekran kartları ile birlikte verilen oyunlar yerine Antivirüs programlarını görürüz: