Lösemi Cinsleri Nelerdir?
Lösemi, akyuvarların lökositlerin ve lökositin lider maddelerinin, kemik iliğinde çok fazla artması ile kendini gösteren bir çeşit kanserdir. Bedende dalağı, kemik iliğini ve lenfoid sistemi tesirler. Arttığı hücrenin ismine göre myeloid ve lenfoid olarak gruplandırılır. Lösemi hastalarında, yüksek rakamda ve olgunlaşmamış hasarlı hücreler, kemik iliğine hasar verirler. Bunun neticesinde klasik ilik hücreleri yerine, malign kanserli […]
Lösemi, akyuvarların lökositlerin ve lökositin lider maddelerinin, kemik iliğinde çok fazla artması ile kendini gösteren bir çeşit kanserdir. Bedende dalağı, kemik iliğini ve lenfoid sistemi tesirler. Arttığı hücrenin ismine göre myeloid ve lenfoid olarak gruplandırılır. Lösemi hastalarında, yüksek rakamda ve olgunlaşmamış hasarlı hücreler, kemik iliğine hasar verirler. Bunun neticesinde klasik ilik hücreleri yerine, malign kanserli hücreler geçer.
Bunun neticesinde kemik iliği hücrelerinin rakamı eksilir ve pıhtılaşmayı ve korunmayı sağlayan kan hücrelerinin rakamı eksilir. Buda bedenin korunma sisteminin çökmesine ve kanamaların çok yoğun görülmesine neden olur. Hastaların bağışıklık sistemi çok eforsuz kaldığı için kesintisiz hastalıklara tutulurlar. Lösemi hastalarında çoğu zaman rehabilitasyon usulü olarak ilk evvel kemoterapi sınanır. Kemoterapi özellikle erken koyulan teşhislerde çok iyi neticeler verir. Lösemi hastalarının rehabilitasyon müddetince, yandaş enfeksiyonlarada kapılmamaları için çok dikkatli olmalıdırlar.
Lösemi Hastalığı
Löseminin müddetine ve oluştuğu yere göre gruplanır.Müddetine göre oluşan lösemiler;
Akut Lösemi
Kronik Lösemi
Oluştuğu hücreye göre oluşan lösemiler;
Akut lösemiler;
Akut lenfoblastik lösemi
Akut myeloblastik lösemi
Kronik lösemiler;
Kronik myeloid lösemi
Kronik lenfositik lösemi
Löseminin Sebepleri
Lösemi 19. asırda keşfedilen, bir hastalık olmasına karşın hala sebepi bütün olarak öğrenilememektedir. Fakat genetik ve hayat etmenlerin hastalığa tutulma oranını çoğaldırdığını düşünülmektedir. Hayat etmenleri olarak; bedene çok fazla hasar veren ilaç kullanımı, kimyevi maddelerle kesintisiz temas ve ışınıma maruz kalmak vardır.
Löseminin Çeşitleri
Akut myeloid lösemi: Kandaki hücreleri oluşturan kök hücrelerin, daha yeterince olgunlaşmadan, sebepi bilinmez bir sebeple artmasıyla kendini gösteren bir hastalıktır. Erişkinlerde ve yaşlılarda daha sık karşılaşılır. Akut olduğu için çok ani ilerler ve rehabilitasyonu yapılmazsa vefata neden olabilir. Akut myeloid löseminin bulgu belirtileri.
Kansızlık: Alyuvarların olgunlaşmadan artması neticeyi oluşur.
Kanamalar: Zira pıhtılaşmayı sağlayan, kan hücreleri bütün olarak olgunlaşmamıştır.
Kesintisiz görülen enfeksiyonlar: Bedenin eforsuz düşmesinden dolayı görülür.
Akut Myeloid Löseminin Tanısı.
Tetkik ve laborutuvar testleri tanı için yeterlidir. Akut myeloid löseminin rehabilitasyonu. İlk olarak kanserli hücrelerinin artmasını durdurmak için kemoterapiye başlanır, bunun yanındada kemik iliği nakli yapılır. Akut myeloid löseminin karmaşıklıkları. En sık karşılaşılan, karmaşıklıklar lösemiyle beraber görülen enfeksiyonlar ve iç kanamadır.
Akut Lenfoblastik lösemi: Akut lenfoblastik lösemi, kemik iliğinde artan hasarlı lider hücrelerin kan üretimini hematopoez sebepi bilinmez bir biçimde yasaklayarak anemi, ve kan hücrelerinin azlığıyla kendini gösteren bir hastalıktır. Bu hastalığın sebepi, lenfoblastik hücreleri artmasıdır. Genellikle bebeklik ve çocukluk çağlarında görülür. Rehabilitasyonu kemoterapi ve kök hücre nakliyle olur.
Kronik myeloid lösemi: Kronik myeloid lösemi, en çok erişkinlerde görülen, kanda çok fazla rakamda, olgunlaşmışa benzeyen olgunlaşmamış myeloid hücrelerin bulunduğ lösemi tipidir. Çok yavaş başlar ve bulgularını çok geç gösterir bu surattan kronik lösemiler arasında yer alır. Çoğu kronik myeloid lösemi hastaları, hastalandığını öğrenmeden senelerce yaşarlar. Lösemi cinsleri arasında en fazla görülen tiptir. En sık görülen bulguları kilo kaybı ve dalak gelişmesidir. Rehabilitasyonu kök hücre nakli olur. Ayrıca bazı ilaçlarda kullanılabilir.
Kronik lenfositik lösemi: Olgun gibi gözüken fakat misyonunu yerine getiremeyen anormal hücre çoğalışı ile kendini gösteren bir hastalıktır. Çok sık görülen lösemi çeşitlerindendir. En sık karşılaşılan bulgusu uzuvlarda sihrime ve lenflerde sihrimedir. Çoğu zaman erken düzeyde hiçbir bulgu vermez. Rehabilitasyonu hala bütün olarak yapılamamaktadır, çoğu zaman rehabilitasyonda kemoterapi sınanır.
Yazar: Enes Eker