Mısır’da Bir Cennet: Hurghada
Hurghada, dünyanın en daha önceki coğrafyaları arasında sayılan Afrika kıtasının yeniden aynı biçimde en köklü ülkelerinden olan Mısır‘da yer alan bir mesken yeridir. Bu mesken yeri, Mısır’ın son derece gözde kentlerinden biri olarak kabul edilir. Özellikle de Avrupalı ziyaretçilerce çok iyi öğrenilen bir coğrafya olan Hurghada, Mısır’ın sıradışı manzaralarını içinde barındıran hatlardan biri olarak kabul edilen […]
Hurghada,
dünyanın en daha önceki coğrafyaları arasında sayılan Afrika kıtasının yeniden aynı biçimde en köklü ülkelerinden olan Mısır‘da yer alan bir mesken yeridir. Bu mesken yeri, Mısır’ın son derece gözde kentlerinden biri olarak kabul edilir. Özellikle de Avrupalı ziyaretçilerce çok iyi öğrenilen bir coğrafya olan Hurghada, Mısır’ın sıradışı manzaralarını içinde barındıran hatlardan biri olarak kabul edilen doğu yakasında yer alır. Bu yakanın en ehemmiyetli özelliği kuşkusuz ki, bu bölgeye parasal ve manevi açıdan hayat veren Kızıldeniz’dir. Bu su kütlesi, hakikatinde yalnızca bu bölgede yer alanlar için ehemmiyet taşımaz. Aynı zamanda da gerek Avrupa gerekse de Asya’da yer alan ülkeler için son derece ehemmiyetlidir. Rota içinde barındırdığı Süveyş Kanalı’dan sanki para basar ve de ülkenin şehirlerine çok büyük bir iktisadi katkı sunar. Bu iktisadi bereket ele alınırsa, bundan en çok istifade eden şehirler arasında Hurghada yer alır. Kızıldeniz’i ele alırsak, mevzubahisi bu kanal üzerinde yer alan en büyük iki şehirden biri olan Hurghada, Suez sonrasında ülkenin en büyük ikinci yaz turizmi şehridir. Her iki şehir de bu hatta yer alır ve de oldukça ehemmiyetli kabul edilir. Hurghada özellikle sualtına meraklı turistlerce son derece seçim edilir. Hurghada sahillerinden yer alan sıradışı mercanlar ve de deniz canlıları her daim bura için bir imaj ve prestij sebebi olmuştur.
Çok uzun seneler Osmanlı İmparatorluğu’nun bir parçası olmuş olan Mısır, Osmanlı için sanki bırakılmaz coğrafyalar arasında idi. Ancak ülkenin içinde bulunduğu iktisadi ve de manevi kriz, bu bölgenin çok kolay bir biçimde Birleşik Kraliyet dominantlığına geçmesine neden oldu. Osmanlı İmparatorluğu sonrasında Birleşik Kraliyet’ın kolonisi olan Mısır ve Hurghada, bu vaziyetten kurtulduktan sonra, süratle gelişim göstermeye başlamıştır. Hurghada şehrinin tarihi ele alınırsa, hakikatinde bir hayli Mısır şehrine kıyasla oldukça yeni kabul edilir.
1905 senesinde resmi bir biçimde kurulan Hurghada, çok ufak bir köyden günümüzde dünya çapında bir turizm ve cümbüş merkezi haline gelmiştir. Su sporları alanında her geçen gün popülaritesini artırmayı başaran Hurghada, özellikle abuhavayı ile dikkat çekicidir. Günlük vasati sıcaklık bedellerinin 30 santigrat derecelerde izlediği Hurghada, yaz aylarında ise 40 santigratlık sıcaklık kıymeti ile bölgenin en sıcak hava koşullarına sahip turizm destinasyonlarından biri konumundadır. Her ne kadar turizm alanında büyük bir marka olsa da, özellikle Rusların bölgeye olan alakası 2015 senesinin Kasım ayında yaşanan Metrojet kazası sonrasında çok ciddi bir biçimde eksilmiştir. Bu kaza sıradan bir kaza olmadığından ki, terör hamlesi olarak kayıtlara geçmiş ve Ruslara çok büyük bir acı yaşatmış kaza olması bölgeye olan Rus alakasını da makûs biçimde etkilemiştir.
Hurghada, dünyanın her noktasından çok rakamda halka üye turistik tatil destinasyonları arasında en üst sıralarda yer alır. Türkler de son zamanlarda bölgeye ciddi bir alaka göstermeye başlamış ve de İstanbul Hurghada çıkışlı tarifeli seferler tertip edilmesine imkân sağlamıştır. Vasati seyahat süresi 2 saat kadardır. Hurghada yolculuğunuzda Türk yurttaşlarına kapıda vize uygulaması vardır.
Yazar:Emir Karasu