Motivasyon Teorileri Nelerdir?
Motivasyon, bir emele erişmek için içimizden gelen eforlu bir istektir. Amaçlarımıza erişmek için lüzumumuz olan bir efordur.
Motivasyon, bir emele erişmek için içimizden gelen eforlu bir istektir. Amaçlarımıza erişmek için lüzumumuz olan bir efordur. Arzu, istek, gereksinim, his, düşünme şekli, mücadele… gibi süreçleri içerir. Motivasyonun ortaya çıkmasını sağlayan 4 esas teori vardır. Bunlar; güdü teoriyi, özendirici uyarıcı teoriyi, optimal seviyede uyarılma teoriyi ve içgüdü teoriyidir.
1 Güdü Teoriyi: Güdü, fizyolojik bir gereksinimin neden olduğu gerginlik gidişatıdır. Fizyolojik bir gereksinimin psikolojik neticeyidir. Fizyolojik gereksinimlerimizin karşılanmasını sağlayan itici efordur. Misalin; acıkmak, susamak güdüdür. Acıktığımızda kendimizi gergin sezmemiz bundan dolayıdır. Organizmanın hayatsal faaliyetlerinin devam etmesi için lüzumludur.
2 Özendirici Uyarıcı Teoriyi:?Motivasyon süreci, her zaman illaki fizyolojik bir gereksinimin neticeyi olarak ortaya çıkmaz. Bazen motivasyon, dışsal bir özendirici devreye girince de ortaya çıkar. Başka Bir Deyişle, dışsal bir etkenin bizdeki uyarıcıyı harekete geçirmesiyle ortaya çıkar. Misalin, aç olmasak dahifizyolojik uyarıcı başka bir deyişle açlık yok pastanenin önünden geçerken canımızın pasta, kurabiye istemesidir. Bir dostumuz yanımızda kahve içerken kokuyu dinleyip, bizimde özenmemizdir. Gerçeğinde, böyle bir lüzumumuz yok fakat, kokuyu dinleyince başlıyor.
3 Optimal Seviyede Uyarılma Teoriyi: Şahıs rastgele bir uyarıcıya optimalmaximum seviyede maruz kalınca, o uyarıcı karşısında oluşan gerginliği gidermeye çalışır. Misalin, diskoda ya da düğünlerde hepimiz yüksek sese maruz kalmışızdır. Yüksek ses bize, soğukkanlı bir etrafa gitme lüzumu sezdirir. Bütün tersi vaziyet içinde geçerlidir. Konutta tek başımızayken, suskunluk insanda ses dinleme lüzumu sezdirir.
4 İçgüdü Teoriyi: İçgüdü, cinse has hazır oluş anlamına gelmektedir. Doğuştan gelen bir cinsin yapması gereken tutumlardır. Misalin örümceğin ağ yapması, arının bal yapması… gibi. Bunlar bir bilme gerektirmezler, esasta bilinmiş olarak kazançlar. İnsanlarda da analık içgüdüsünü misal verebiliriz.
Yazar:Nur Altn