Sosyalist ve Kapitalist Ülkelerde Boş Zaman Kavramı Nedir ?
Boş zaman,Yemek yemek, yatmak, günlük bakım, işe gidip gelme gibi zorunlu olan işlevlerden sonra kalan ve de efor toplamaya, bedenen ve kafa olarak kendini geliştirmeye bölen, çalışmanın olmadığı zaman dilimine boş zaman denilmektedir.Boş zaman günlük rutin yaşantımızda değerlendirmeye fırsat bulduğumuz zamandır. İnsanın en çok bu zamanlarda derlenmeye,efor kazanmaya lüzumu bulunur. Sosyalist ve kapitalist ülkelerde bu […]
Boş zaman,Yemek yemek, yatmak, günlük bakım, işe gidip gelme gibi zorunlu olan işlevlerden sonra kalan ve de efor toplamaya, bedenen ve kafa olarak kendini geliştirmeye bölen, çalışmanın olmadığı zaman dilimine boş zaman denilmektedir.Boş zaman günlük rutin yaşantımızda değerlendirmeye fırsat bulduğumuz zamandır. İnsanın en çok bu zamanlarda derlenmeye,efor kazanmaya lüzumu bulunur. Sosyalist ve kapitalist ülkelerde bu kavram,zamanı eksiltmek boş süreleri geliştirmede noksanlık hatta fenomen bir cemiyetin bu zamanlarda daha çoğalması demektir. Bu kavram, kapitalizmde metamorfoza yol açar,negatiflikler çoğalır.Peki boş zaman bütün olarak nedir ve boş zamanlarda neler yapılır bir de bunları ele alalım.
Boş Zamanda Ne Yapılır?
Kendini eğitmeyi, okuyup yazmayı, kültür edinmeyi, cemiyetsel ve sanatsal ve de siyasal faallikleri, iş dışı olan araştırmaları, acemi faallikleri ve buna eş vaziyetleri içine aldığı kadar bir şey yapmaksızın dinlenmeyi hatta cemiyetsel olmayan müddet geçirme şekillerini de içine alınabilir.
Boş Zamanın Cemiyetsel Bedelini Tanımlayan Nedir?
Cemiyetsel bir sistemdeki tarihsel şartlar altında boş zamanın cemiyetsel bedelini tanımlayan, kendi kapsam ve de içeriğidir. Son senelerde boş zaman kavramının kapsamı birkaç kat çoğalış göstermiştir.
Sosyalist ve Kapitalist Ülkelerde Boş Zaman Kavramı Ele Aldığımızda:
Sosyalist ülkelerde karşılaşılan mesele için geliştirilen yöntem, boş zamanın yapısını geliştirmek ve yevmiye lüzumlar için tüketilen zamanı eksiltmek olmuştur.
Boş zamanın yapısı ve içeriğindeki olan metamorfozlar çoğunlukla cemiyetin daha ileri kumpasa geçmesini ve çalışma zamanı ile boş zamanın karşıt olmaktan çıkmasına, iş saatleri sırasında yapılan çalışmanın gitgide yaratıcı ve hürce bir çalışma haline kazançken, boş zamanın gitgide yaratıcı aktifliklere ufalamasına bağlanır.
Kapitalizm içinde boş zamanın çoğalması negatif cemiyetsel fenomenler ile gitmektedir. Bu vaziyet neticesinde burjuva sosyologları boş zaman cemiyeti ve cemiyetsel bedeli teorileri üzerine gitmesine neden oluyor.