Süt Dişleri Çürüyünce Ne Yapılmalıdır?

Bebeğinizin çürüyen dişlerinin rehabilitasyon edilmesi lüzumluluğunu vurgulayan doktorlar süt dişlerinin rehabilitasyonunun daha ehemmiyetli olduğunun da altını çiziyorlar. Bazı ebeveynler, süt dişlerinin kalıcılığın olmadığını düşünerek bebeklerin bu çürüklerle baş başa vazgeçiyorlar ki bu oldukça yanlış bir vaziyettir. Süt dişleri bebeğinizin ilerleyen yaşlarının diş esaslarını oluşturur. Bu nedenden süt dişlerinin kesintisiz olarak bakıma lüzumları vardır. Süt dişleri […]
Bebeğinizin çürüyen dişlerinin rehabilitasyon edilmesi lüzumluluğunu vurgulayan doktorlar süt dişlerinin rehabilitasyonunun daha ehemmiyetli olduğunun da altını çiziyorlar. Bazı ebeveynler, süt dişlerinin kalıcılığın olmadığını düşünerek bebeklerin bu çürüklerle baş başa vazgeçiyorlar ki bu oldukça yanlış bir vaziyettir. Süt dişleri bebeğinizin ilerleyen yaşlarının diş esaslarını oluşturur. Bu nedenden süt dişlerinin kesintisiz olarak bakıma lüzumları vardır.
Süt dişleri bebeklerin çene yapısının korunması için ilk gelen dişlerdir, bu dişlere sıhhatli bakıldığında natürel düşmeler yaşanır; fakat çürüklerle yeri boşalan süt dişleri çenede bebeklerde ileriki yaşlarda doğacak biçim bozukluklarıyla karşı karşıya kalmalarını neden olacaktır. Çürük için doktora müracaat etmeniz gerekir, bir hayli gelenek ve baba bu yaşlarda süt dişlerini önem vermez; fakat 3 yaşından sonra bebeğinizi götüreceğiniz diş doktoru arayışlarına başlamalısınız. Hakimiyetleri kumpaslı yapılan bebeklerde daha erken müdahale diş ve ağız sıhhatinde oldukça tesirli olacaktır. Çocuklarda çürüyen süt dişlerinde yalnızca ağız, çene gibi değişik rahatsızlıklarda dikkat çeker. Siz farkına bile varmadığınız çürüklerden dolayı bebekler yeme eforluğu çekerek yemek istemezler ya da iyi çiğneyemedikleri için sindirim surunu yaşarlar. Tüm süt dişlerinde oluşan çürüklerse ateş, ağrı, damak çıbanı gibi çocuğu rahatsız edecek ciddi problemler yaratabilir.
Süt dişlerinin sıhhatli olduğu çocuklarda, 10 yaşa kadar ağız içinde işlevini sürdüren dişler olması gerektiğini belirten uzmanlar; iyi bakılmayan ve özen gösterilmeyen süt dişlerinin bu yaşlara gelemeden evvel çürük nedeniyle kaybedilmesinden dolayı bu yaşlarda bir hayli problem yaşama mevzusunda anne ve babaları uyarıyorlar. Süt dişleri çürüklerden dolayı kaybedildiyse bu, ileriki yaşlarda çocuğun gömülen ve çıkmayan diş yapısıyla karşılaşılmasına neden olur. Bunun yanında ağız yapısı eğrili, görsel çene kaymaları görülebilir. Süt dişlerinin çürüklerini yasaklamak için öncelikle şuur anne ve baba olmanız gerekiyor. Diş doktoruyla çocuklarımızı 3 yaşında tanıştırmalı ve hakimiyetlerini kumpaslı olarak yaptırmalısınız. Diş fırçalama alışkanlığı doğru yaptırmalı ve kesintisiz olarak yapmasını önermelisiniz.
Yazar: Enes Eker