Tıpta Büyüme: Suni Denizanası
Bilim insanları, tabir yerindeyse bir taşla iki kuş birden vurdu. Geçtiğimiz günlerde yapar bir denizanası üretildi. Üstelik bu denizanası fareden alınan hücrelerle üretildi. Abd‘ de asıllaşan bu deney tarihe geçti. Meşakkatli geçen bu deney süreci bütün 4 sene sürdü.
Bilim insanları, tabir yerindeyse bir taşla iki kuş birden vurdu. Geçtiğimiz günlerde yapar bir denizanası üretildi. Üstelik bu denizanası fareden alınan hücrelerle üretildi. Abd‘ de asıllaşan bu deney tarihe geçti. Meşakkatli geçen bu deney süreci bütün 4 sene sürdü. Bu suni canlıya Medusoid ismi verildi. Medusoid’ in asıl bir denizanasından neredeyse hiçbir farkı yok. Asılları gibi denizde kasılıp rahatlıyor ve bu sayede yüzebiliyor. Üstelik farelerden alınan bu hücreler, farelerin kalplerine ait. Silikon kalıplar içinde transfer edilen bu hücreler suni denizanasını oluşturdu.
Bu alanda bir ilk olan suni denizanası imalinin getirileri ise birden fazla. Fare kalp hücrelerinin kullanılmasının emeli insanlardaki kalp hastalıklarının rehabilitasyonunda devrim yaratmak. Medusoid’ in gelişim süreci kollanacak ve ileride bu sayede hasar görmüş kalp hücreleri rehabilitasyon edilebilecek. Bunun yanında bir başka getirisi daha olacak. Üretilen bu suni canlı aynı zamanda hayvanseverleri de coşturacak gibi. Zira bu suni canlı sayesinde yeni deneyler asıl hayvanlar üzerinde değil, neredeyse asıllarıyla aynı olan bu suni canlılar üzerinde hakikatleştirilecek. Böylece asıl hayvanlar deneylerde kullanılmayacak ve hayvan hakları da korunmuş olacak.
Yazar: Gürkan DEMİRCİ